TROM KATA

Tér-lélek-tan

Otthonod titkos üzenete

Részletek:

„Elgondolkoztál már azon, mitől érzed jól magad valahol? Mit jelent számodra - mind fizikai, mind érzelmi szinten - az otthonosság? Egy üres térből a te személyiséged és energiád varázsol otthont (stílus, szín, anyag választás, elrendezés), miközben sokan tapasztalják, hogy egy-egy bútor, vagy tárgy szinte megmondja, hogy hova szeretne kerülni a helyiségben. Kellő érzékenységgel felismerhetjük, hogy a lakás lényege a tér, és a tér adta lehetőségek, míg a bútorok, vagy a stílus másodlagosak.”


„Egészséges emberi élet nincs fény és színek nélkül, hiszen ezek rezgés és energia természete nemcsak a szemünknek szól. A színek hatnak ránk érzelmi és fizikai szinten, befolyásolják életünket, jóllétünket. A színpreferencia, azaz, hogy milyen színeket választunk egyéni alkat és kultúrafüggő. Meghatározza az életkorunk, élethelyzetünk, nemünk, az adott évszak, a tradíciók, a divat, vagy akár a földrajzi helyezetünk. A színek karakteréről, pszichológiai és fiziológiai hatásairól sokat olvashatunk... Egy helyen akkor érezzük magunkat jól, ha a szemünk megfelelő ingereket kap arra, hogy „bejárja a terepet”, van kedvünk körbenézni és megismerkedni azzal, ami körbevesz.”


„Amennyiben tudatosan szeretnénk formálni lakásunkat, és nyitottak vagyunk arra, hogy meghalljuk azoknak a tárgyaknak az üzenetét, amikkel együtt élünk, érdemes eljátszani azzal a gondolattal, hogy otthonunk egy eleven lény. Ennek értelmében nem mindegy például, hogy színvilágukkal, formájukkal (kényelmi fokozat), vagy stílusukkal mit fejeznek ki és sugároznak a bútorok, hogy miről szólnak, és bennünk milyen asszociációkat keltenek a falon lévő képek, mit ábrázolnak a műtárgyak. Nem ritka a sajnálatos tény, hogy egy párkapcsolatra vágyó egyedül élő nő otthonában olyan festményekkel, rajzokkal találkozunk, még a kedvenc bögréjének matricáján is, amelyek (bármilyen vonzóak és színesek is), magányos nőalakokat ábrázolnak. Azon sem kell meglepődnünk, ha apróbb gyermekeink állandóan harcolnak, verekednek egymással, miközben a gyerekszoba egyik falát vörösre festettük, a másikra pedig kedvesen birkózó medvebocsokat ábrázoló tapétát tettünk.”


„A tér újfajta megközelítéséhez fontos tudnunk, hogy az egy különleges közeg, nem csak egy anyagból, fényből, árnyékból és ezek kapcsolatából álló valami. Érdekessége, ami természetesen a lakberendezésben is érvényes, hogy nem csak látható fallal lehet kijelölni. Nap, mint nap a láthatatlan dimenziókban is érzékelhetjük a különböző minőségű terek létét. Jó példa erre, amikor emberek körbe állnak, és egynek be kell lépnie középre. Ez sokak számára nehéz feladat, hiszen középen más minőségű tér teremtődik. Hasonlóan, egy repülőtéren a földre helyezett bőrönd és a pár méterre álló tulajdonos közötti téren nem mennek át mások: érzik a láthatatlan kapcsolatot a térben.”