A színek, a fények játéka és a különböző anyagok, textúrák mindig is lenyűgöztek: izgalmas kalandra hívtak a láthatón túlra. Régóta figyelem, ahogy mi, nők átváltozunk egy-egy izgalmas ruhába bújva, nem is beszélve a cipőkről, kiegészítőkről. Az a belső átalakulás inspirál, ami ilyenkor a lélekben történik. Vágyunk arra, hogy megtaláljuk és kibontakoztassuk a bennünk rejlő értékeket. Egy jól kiválasztott nyakék segíthet kifejezni egyéniségünket.


Japánban töltött éveim alatt részemmé vált a keleti kultúrák tárgy és anyag tisztelete. A hagyományokban gyökerező, de a jövő felé vezető, a folyamatos változás értékét felismerő szemlélet ez, amelyet a nyakékeken keresztül is próbálok közvetíteni. A világban sokfelé kalandoztam: a különböző anyagok (gyapjú-selyem szövés, drágakövek, apró fémtárgyak, üveg, vagy éppen műanyag gyöngyök) társításával különböző kultúrák, minőségek és hangulatok sűrűsödnek egy-egy alkotásba. Célom a szerethető, tudatos, testet-lelket örömmel feltöltő ék-szer készítése.


Mindegyik nyakék más, mindegyikben másképp érezheti magát a viselője, attól függően, hogy melyik női minőségét hívja elő. Valamennyi darabnak saját neve van. Gyakran ez az általam kitalált cím is segíti az illetőt abban, hogy rátaláljon saját nyakékére.


Az ékszer kiválasztása hangulattól, alkalomtól függ. Meghatározza az életkor, az adott évszak és számos megmagyarázhatatlan belső és külső mozzanat. A nyakékek három csoportot alkotnak, amelyek magukba foglalják az általuk hordozott alapminőségeket: életszövetek, fénykapuk, jelen őserő.

Saját, egyedi nyakék kiválasztása


A meghirdetett Nyakék Mustráktól függetlenül lehetőség van arra, hogy Trom Kata Műhelyében kiválassza saját nyakékét! A személyes konzultáció során mindenki megtalálhatja a legszebb és legmegfelelőbb darabot.


"... Vajon milyen érzéki csoda ejti rabul a Nőt, amikor kezébe vesz egy nyakéket Trom Kata ékszerei közül? Miféle bűvöletbe kerül, amikor kiválasztja az egyéniségéhez, belső, rejtett értékeihez illő ékességet? ...
Trom Kata munkái nemcsak inspirálnak minket, amikor viseljük őket, de segítenek abban is, hogy mindenkiben kibontakozhassanak a benne rejlő női minőségek. Elég ehhez az értő kezekkel szőtt, sokat sejtető színes gyapjúszövet, egy régi titkokat rejtő apró fémtárgy, vagy egy pompás drágakő, amely különleges élménnyel ajándékozza meg a nyakék viselőjét. Életszövetek, fénykapuk, jelen őserő – mindenki megtalálhatja azt a darabot, amelyik illik az egyéniségéhez, életkorához és ahhoz az évszakhoz, amikor épp a nyakék gazdájává válik…"
(Lénárt Léni, szerkesztő, újságíró)


„Aki felpróbál egy tromkata nyakéket finom változást érzékelhet magán. A fény, a színek és a textúrák kombinációja nyomán egy-fajta varázslatos minőség sugárzik a darabokból: a szövés, a különböző ásványok és gyöngyök együttese különös kapcsolatba lép viselőjével.
Kata a Japánban töltött gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg a hagyományos keleti esztétikával és tárgytisztelettel, érzékelése ott élesedett ki az anyag transzcendens minősége iránt. Ez a tapasztalat és tudás nyilvánul meg valamennyi - önálló élettel rendelkező - nyakékben. A készítő talentumát tükrözi az az önmagában is ritka adomány, hogy a nyakékek éteri minősége közvetlen hatást gyakorol a viselő személyiségére, és segíti közelebb kerülni saját lényéhez.”
(John Wood, festőművész)